FIRA DEL MARESME D’ARTESANS DEL FORMATGE I DE PASTOR                    ”VILA DE SANT POL DE MAR”

Fira que se celebra anualment l’últim cap de setmana del mes d’abril des de l’any 2012, i que a partir del 2018 inclou el concurs popular del millor Formatge de la Fira.                 
 Amb aquesta Fira pretenem donar a conèixer aquest meravellós i poc conegut món del Formatge Artesà i de Pastor. La intenció és poder conèixer, de ben a prop, aquests Artesans i els seus productes, gent encantadora que estimen i viuen per allò que més els agrada, fer un bon formatge.
Per elaborar els seus formatges, hi ha qui té ramat propi, d’altres que compren la llet fresca a ramaders de tota confiança, però el més important, és la manera i l’amor amb què la treballen per aconseguir aquest producte final del qual tots podem gaudir.
Durant la Fira es fan diferents tallers relacionats amb els formatges i els ramats, els quals, entre d’altres, ens permet conèixer la llet que es fa servir per elaborar els diferents tipus de formatges, llet de cabra, d’ovella, de vaca i també ens permet conèixer els diferents tipus de qualls que es fan servir, qualls naturals, qualls artificials …
Paral·lelament a aquestes activitats, durant tot el cap de setmana que dura la Fira, es fan diferents tasts guiats a càrrec dels mateixos Artesans que, a part d’explicar-nos la seva elaboració, ens ensenyen les diferents maneres de degustar els seus formatges, ja sigui acompanyant-los d’un bon vi i/o cava i de fruites o melmelades.
També ens acompanya la música al migdia del dissabte i del diumenge, així com en el sopar de tast de cantautor que fem el dissabte a la nit.
Finalment, volem destacar que des d’un bon inici, des de la primera edició d’aquesta fira, tenim tot el suport de la prestigiosa cuinera santpolenca, Carme Ruscalleda.