L’Associació Cultural Penya Xíndries de Sant Pol de Mar va néixer l’any 1984 amb un esperit que s’ha mantingut sempre, el d’organitzar diferents activitats culturals a la nostra població.

Vàrem començar organitzant la sardinada que en les seves dues primeres edicions ho va fer la Junta de l’AT. C. Sant Pol, que es pot dir que és d’on va sortir la Penya. En una reunió de la junta del Sant Pol, es va començar a comentar quin nom es podia posar a l’entitat, hi varen sortir dos mots de dues persones, Xíndries i Lep, i va guanyar la votació Xíndries i d’aquesta manera en Jordi Abril es convertia en el primer president de la penya, al cap de més o menys un any va ser elegit president en Lluís Tobella Rubert que ha estat en el càrrec fins a l’abril de 2016, des d’aleshores fins al dia d’avui el president és en Jordi Ferrer Sauleda. Els components de la penya han estat des de 15 més o menys del seu inici fins arribar als 40. En l’actualitat som 37 i en algunes tasques i activitats comptem amb un grup de col·laboradores.

Amb el pas dels anys la penya s’ha convertit amb una de les entitats més dinàmiques de Sant Pol organitzant la sardinada, Firamar, concurs de composició d’havaneres de Catalunya “Josep Bastons” i la Fira del Formatge i agafant en el seu moment el relleu per tirar endavant el Festival de Jazz Galet Club.

Dir que a la fira d’Artesans del formatge i de pastor comptem des del primer any amb la majoria dels millors professionals del seu àmbit. Així mateix el festival de jazz com en el festival d’havaneres hem comptat i esperem seguir comptant amb les i els millors cantants i grups del país. També és de destacar el premi 2×4 que ens va concedir l’any 2020 la Fundació Ernest Morató de Palafrugell, per l’organització del festival d’havaneres i pel concurs de composició d’havaneres “Josep Bastons”, concurs que és únic a Catalunya i que podem organitzar gràcies a la col·laboració del nostre Ajuntament.

Així mateix col·laborem amb la comissió de reis en la construcció d’una carrossa periòdicament, alguns anys hem col·laborat amb la Festa de Sant Antoni Abat, amb la Revetlla de Sant Cristòfol i amb la Marxa de Sant Pau. Una col·laboració molt especial és la que tenim amb el Centre Cultural i d’Esbarjo i amb A Tot Drap, dues entitats de gran importància en l’organització d’algunes de les nostres activitats. Així mateix sempre estem oberts a col·laborar amb l’Ajuntament i altres entitats santpolenques sempre que ens ho demanen i que estigui dins de les nostres possibilitats.

A grans trets aquest és un resum de les nostres activitats, que es pot veure ampliat pels programes específics de cada activitat. La nostra associació està legalment constituïda i no té afany de lucre, tots els diners que recaptem són revertits en la compra de material i reforçar més les activitats.

Octubre de 2021